cin-kirgizistan-ozbekistan-demir-yolu-insaati-ekim-ayinda-basliyor

Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu inşaatı Ekim ayında başlıyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, yasal düzenlemelerin tamamlandığını ve demir yolu inşaatına Ekim ayında başlanacağını söyledi. 

07 Mayıs 2024 15:56

Orta Asya’da asrın projesi olarak görülen ve Çin ve Orta Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu projesi başlıyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Orta Asya ülkelerinin yanı sıra Türkiye ve Körfez ülkelerinin de Avrupa pazarına ulaşımına imkan sağlayacak olan söz konusu projenin Ekim ayında fiilen başlayacağını duyurdu.

Oş iline gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanı, konuyla ilgili olarak daha önce Çin, Kırgızistan ve Özbekistan’ın üst düzey görüşmeler yaptığını, gerekli yasal altyapının hazırlandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Caparov, projenin, ulusal ve bölgesel kalkınma açısından büyük öneme sahip olduğunu hatırlattı.

Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu Projesi, geçen hafta Taşkent’te yapılan 3. Uluslararası Yatırım Forumunda da gündeme geldi. Konuyla ilgili konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu projesinin ön çalışmalarının başladığını belirtti. 

Mirziyoyev, bölgedeki jeoekonomik durumu kökten değiştirecek olan söz konusu stratejik proje sayesinde, Orta Asya’nın, Kuzey’le Güney’i, Batı’yla Doğu’yu bağlayan küresel transit merkezi haline geleceğini ifade etmişti.

 

Anahtar Kelimeler: sadır caparov, demir yolu, orta asya,

Diğer Haberler